- Μουσείο, Ταχυδρομικό Κύπρου
- Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1981 και στεγάζεται στη Λευκωσία (Αγίου Σάββα 3Β). Σκοπός του είναι να γνωρίσει στον επισκέπτη τον κόσμο του κυπριακού γραμματοσήμου και το έργο των ταχυδρομικών υπηρεσιών τα τελευταία εκατόν είκοσι χρόνια.
Στον πρώτο εκθεσιακό χώρο, αριστερά της εισόδου, θα δείτε δοκίμια των πρώτων γραμματοσήμων στην Κύπρο, δηλαδή αγγλικών γραμματοσήμων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα ΚΥΠΡΟΣ και έχουν εκδοθεί το έτος 1880. Τον Ιούλιο του 1881 τίθενται σε κυκλοφορία τα πρώτα γραμματόσημα που εκδόθηκαν ειδικά για την Κύπρο και εκτυπώθηκαν στη Λευκωσία. Το θέμα τους, το πρόσωπο του Άγγλου βασιλιά, θα παραμείνει το ίδιο μέχρι το 1924. Σ΄ αυτόν το χώρο θα δείτε επίσης στερεοτυπικές πλάκες διαφόρων σειρών από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, καθώς και ταχυδρομικά υποδείγματα και σφραγίδες.
Στο δεύτερο χώρο, αριστερά, υπάρχουν ολόκληρες σειρές γραμματοσήμων από τα έτη 1985-1998 και φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας. Στο μέσο της αίθουσας θα δείτε ζυγαριές διαφόρων τύπων και εποχών με τα αντίστοιχα βαρίδια. Στον απέναντι χώρο έχει στηθεί ένα παλαιό ταχυδρομικό γραφείο. Εδώ θα δείτε ακόμη διάφορα παλαιά γραμματοκιβώτια και ένα αυτόματο μηχάνημα αγοράς γραμματοσήμων. Στις προθήκες του ίδιου χώρου εκτίθενται ολόκληρες σειρές γραμματοσήμων από τα έτη 1960-1984 και φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, ενώ από τον ενημερωτικό πίνακα μπορείτε να ενημερωθείτε για τη μέθοδο εκτύπωσης γραμματοσήμων (13 φάσεις). Κάτω από το παράθυρο υπάρχουν μερικές από τις περίπου 400 ταχυδρομικές σφραγίδες του μουσείου, που συγκεντρώθηκαν από διάφορα χωριά του νησιού. Στις έξι προθήκες που καταλαμβάνουν το κέντρο της αίθουσας εκτίθενται σειρές από αναμνηστικά γραμματόσημα, καθώς και μετάλλια και διπλώματα που απονεμήθηκαν στην κυπριακή ταχυδρομική υπηρεσία σε διάφορες εκθέσεις γραμματοσήμων.
Μερική εξωτερική άποψη του Ταχυδρομικού Μουσείου Κύπρου, στη Λευκωσία.
Αναπαράσταση του παλαιού ταχυδρομικού γραφείου, στο Ταχυδρομικού Μουσείου Κύπρου.
Γραμματόσημο του 1928, με τη μορφή του φιλοσόφου Ζήνωνα του Κιτιέως (Ταχυδρομικό Μουσείο Κύπρου).
Η Αικατερίνη Κορνάρο, σε γραμματόσημο του 1996 (Ταχυδρομικό Μουσείο Κύπρου).
Dictionary of Greek. 2013.